voihan koronavirus

Voihan Koronavirus! Vinkit yrityksille epidemiakaudesta selviämiseen

| Posted on

Koronavirus iskee lukuisiin suomalaisiin yrityksiin voimalla. Kokosimme yhteen vinkit ja tukitoimet, jotka voivat helpottaa vaikean vaiheen yli pääsemisessä.

Ennakoiden pienentäminen

Ennakkoverojen pienentäminen on yksi konkreettinen toimi, jolla saat yrityksesi kuukausikuluja heti laskettua. Mikäli yrityksesi tulos näyttää muodostuvan arvioitua pienemmäksi, hae ennakkoverojen muutosta.

Hae ennakkoverojen muutosta täällä

Lyhennysvapaat

Monet pankit sekä Finnvera ovat ilmoittaneet tarjoavansa lyhennysvapaata sekä yritysten että yrittäjien henkilökohtaisiin lainoihin. Ole rohkeasti yhteydessä pankkiisi ja neuvottele tarvittaessa maksuvapaista kuukausista.

Lisärahoitus

Mikäli rahat alkavat yksinkertaisesti loppua, yksi vaihtoehto on hakea pankilta lisärahoitusta.

Finnvera tukee suomalaisia yrityksiä lyhennysvapaiden lisäksi lainantakauksilla. Alle kolme vuotta toimineet yritykset voivat hakea Finnveralta alkutakausta ja yli 3 vuotta toimineet PK-takausta.

Lue lisää Finnveran lainantakauksista

Laskurahoitus

Koronaviruksen aiheuttaman taantuman vuoksi monen yrityksen maksuvalmius tulee heikkenemään merkittävästi, mikä aiheuttaa viivästystä maksuaikoihin. Oman yrityksen kassan varmistamiseksi kannattaa harkita laskurahoituksen käyttämistä kunnes tilanne tasaantuu.

Lisäaikaa verojen maksulle

Verottaja on luvannut tukea yrityksiä poikkeuksellisessa tilanteessa mm. tehostamalla arvonlisäveron palautusten käsittelyä sekä myöntämällä pyynnöstä lisäaikaa veroilmoitukselle.

Verottaja ei myönnä lisäaikaa arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoituksille, mutta voit pyytää verohallinnolta myöhästymismaksun perimättä jättämistä tai poikkeavaa maksujärjestelyä.

Lue lisää verottajan tukitoimista yrittäjille/

Business Finland -rahoitus

Business Finland avaa torstaina 19.3. kaksi uutta rahoituspalvelua, jotka on lanseerattu lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikeuksia. Rahoitus suunnataan pääsääntöisesti toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin.

  • Esiselvitysrahoituksella yritys voi suunnitella itselleen uusia tai korvaavia tapoja toimia epidemian aikana ja sen jälkeen.
  • Kehittämisavustuksella yritys voi konkreettisesti kehittää niitä asioita, jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia epidemian aikana ja sen jälkeen. Seurauksena pitää syntyä uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Lue lisää Business Finlandin rahoituspalveluista

ELY-keskusten kehittämisavustus

Myös ELY-keskukset ovat saaneet lisätalousarviossa 50 miljoonan edestä lisätukiresursseja. Resurssi on kehittämisavustusten muodossa jaettavaa rahoitusta ja se suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan. 

Lue lisää kehittämisavustuksesta

Työjärjestelyt ja lomauttaminen

Koronavirusepidemian johdosta moni työntekijä on siirtynyt tekemään etätöitä. Osa on myös ilmoittanut suoraan jäävänsä kotiin lasten kanssa koulujen ja päiväkotien ollessa ainakin osittain suljettuina.

Mikäli työntekijä jää kotiin hoitamaan lapsia, jotka ovat täysin terveitä, hoitoaika on lähtökohtaisesti palkatonta. Muunlaiset järjestelyt ovat työnantajan ja työntekijän välisesti sovittavissa.

Mikäli työntekijä pystyy tekemään töitä etänä esimerkiksi osa-aikaisesti, voidaan sopia, että palkasta maksetaan työn määrää vastaava summa.

Lomauttaminen

Mikäli etätöiden mahdollisuutta ei ole tai työmäärä vähenee huomattavasti, on aiheellista harkita työntekijöiden väliaikaista lomauttamista. Lomauttamisilmoitus täytyy antaa kirjallisena kaksi viikkoa ennen lomauttamista, mutta sitä ei ole pakko laittaa käytäntöön. Tästä syystä lomautusilmoitus kannattaa antaa varmuuden vuoksi heti, kun näyttää siltä, että lomautuksia joudutaan mahdollisesti tekemään. Suomen yrittäjät on vaatinut, että lomautusaikaa lyhennettäisiin kolmeen päivään, mutta toistaiseksi tällaista päätöstä ei ole tullut.

MUOKATTU 23.3.: Lomauttaisaikaa on lyhennetty viiteen päivään ja omavastuuaika poistuu. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita. Työsuhteen saa jatkossa purkaa koeajalla myös tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Takaisinottovelvoite pitenee yhdeksään kuukauteen.

Lue lisää lomautukseen liittyvistä yleisimmistä kysymyksistä

Vaihtoehtona lomautuksille yritys voi sopia työntekijöiden kanssa erikoisjärjestelyistä, kuten lyhennetystä työajasta tai lomien aikaistamisesta. Vapaaehtoisesti lomille jääviä työntekijöitä voidaan esimerkiksi palkita ylimääräisillä lomapäivällä.

Yrityksen muiden kulujen minimointi

Hyvä työkalu kulujen karsimiselle on esimerkiksi edellisen kuukauden tuloslaskelma. Tuloslaskelmasta nähdään suoraan, mihin yrityksen rahat kuluvat. Käy kulut läpi rivi riviltä ja mieti, mitkä ovat toimintasi kannalta juuri nyt välttämättömiä ja mistä voitaisiin hetkellisesti luopua.

Jos työntekijät tekevät töitä kotona – voisitko vähentää toimistokuluja? Voiko ajoneuvoja laittaa seisontaan? Pystytkö neuvottelemaan vuokranantajan kanssa vuokrakuluista? Voidaanko varastoa pienentää hetkellisesti?

Informoi myös työntekijöistäsi siitä, että kaikkia turhia ostoja tulisi välttää.

Ensimmäinen reaktio on usein pudottaa myynti- ja markkinointikulut nollaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että juuri nyt ihmisillä on aikaa selailla netissä ja ottaa työn alle projekteja, jotka ovat olleet mielessä jo pitkään. Viime lamasta parhaiten selvisivät ne yritykset, jotka ylläpitivät myyntiä myös vaikeana ajanjaksona.

Minimoi henkilökohtaiset riskit

Tämä kohta on erityisesti kaikille henkilöyhtiöille. Mikäli koronan vaikutukset yrityksen toimintaan huolettavat, saattaa olla järkevää miettiä taloudellisten riskien siirtämistä yritykselle. Henkilöyhtiöissä yrittäjät vastaavat yrityksen kaikista veloista koko omaisuudellaan kun taas osakeyhtiössä veloista vastaa osakeyhtiö.

Ole luova

Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia toimia. Useat ravintolat ovat ilmoittaneet myyvänsä nyt ruoka-annoksia mukaan tai tarjoavansa kotiinkuljetuksia, vaikka eivät ole tätä aiemmin tehneet. Palvelualan yritykset markkinoivat lahjakortteja ja kirjoittavat somessa siivoavansa toimipisteitään useasti päivässä, jotta ihmisten olisi turvallista tulla paikalle.

Mieti, voisitko tehdä asioita jotenkin toisin, jotta tuotteesi olisivat helpommin ihmisten saatavilla. Tähän voi hakea myös Business Finlandin lanseeraamaa rahoitusta.

Suunnittele ja kehitä

Mikäli yrityksesi toiminta hiljenee, yritä käyttää vapautunutta aikaa toiminnan kehittämiseen. Suunnittele markkinointia, kehitä prosesseja, kartoita uusia asiakkaita ja kontaktoi vanhoja, vaihda se ohjelmisto, jonka käyttöä olet kironnut jo vuosia,… Kukaan ei vielä tiedä, miten kauan koronavirusepidemia tulee kestämään ja jos et voi tehdä asialle mitään nyt, voit ainakin varmistaa, että liiketoimintasi tulee nousemaan vauhdilla, kun se on taas mahdollista.

Pyydä apua

Haluamme muistuttaa, että tilitoimistome tehtävä ei ole vain kirjanpidon laatiminen ja palkkojen laskeminen – vaan haluamme myös olla asiakkaillemme se kumppani, jonka puoleen voi kääntyä talouteen liittyvissä asioissa niin hyvässä kuin pahassakin. Tilanne on kaikille uusi, eikä kenenkään tarvitse selviytyä siitä yksin.

Ota rohkeasti meihin yhteyttä, niin mietitään yhdessä, millä keinoin voimme auttaa yrityksesi koronavirusepidemiakauden yli mahdollisimman vähäisillä taloudellisilla tappioilla.